Bertan da urteko lehen opor garai garrantzitsua, eta Aizpuruarrok zurekin batera bizi nahi ditugu. Ziurrenik, bidai aurreko prestaketetan harrapatuko zaitugu orain, eguraldi aurreikuspenak begiratzen, eraman beharreko arropa erabakitzen edo agian oraindik zer bisitatu jakin gabe.

Azken egoera honetan zaudeten guztiontzat galdera bat luzatzen dugu, ezagutzen al dituzue euskal gatzagak? Euskal Herriak bere osotasunean esploratuak izan beharreko txoko miresgarriak eskaintzen ditu, eta gatzagak dira dudarik gabe hauetako batzuk. Euskal Herrian mota ezberdinetako bi ditugu, Gesaltza-Añana eta Leintz-Gatzagakoak.

Gesaltza-Añanan gatza egoteko arrazoia duela 200 milioi urte bertan egon zen ozeano handi bat da, honen lurrunketak ebaporita-geruza handiak eragin zituen hondoan, gatzaren ustiapenerako egoera egokia utziz. Añanan bisita mota ezberdinak eskaintzen dira, bertaratutakoen beharrizanetara moldatuz, gatzagez gain inguru paregabe bat ezagutzeko aukera emanez.

Leintz-Gatzagan aldiz, XVI. mendean hasi ziren gatza ekoizten, Gipuzkoan gatz eskari handia baitzegoen besteak beste Ternuara bale bila zihoazen itsasontziak hornitzeko. Gorabehera ekonomien ondorioz, gatzaga 1954an itxi zen, 600 urteko aktibitatearen ondoren. Orain ordea, bertako historia ezagutzeko aukera paregabea dago.

Zalantzarik gabe, Euskal Herrian gatz ustiaketak pisu historikoa du, eta merezi du honen berri hartzea. Bisita ezazu gure herriaren urre zuria!

Hurrengo albistea